HILDA LOVISA KARLSDOTTER

Hilda är min morfars mor, min mors farmor, men också syster med min mormors mor. Mina morföräldrar var kusiner.

Hilda föds på torpet Högsätter 

Hilda Lovisa föddes 16 december 1860 på torpet Högsätter, Lidens ägor, Stabo Rote i Skagershult socken, Örebro län av Lotta Gustafsdotter och Karl Peter Skyllberg. 

A. G. Åkersten är det som döper Hilda.

Det är i torpet Högsätter Hilda växer upp tillsammans med sina syskon Emil, Charlotta och Maria. Från 1871 finns kyrkböcker att tillgå för att säkerställa var familjen bodde. Innan dess har rekonstruktioner gjorts av kyrkböckerna i Skagershult av Ulf Berggren.


Hilda konfirmerar sig 

1874 konfirmerar sig Hilda i Skagershults gamla kyrka. Hilda har försvarliga kunskaper och här står hon skriven med efternamnet Skyllberg och inte sitt patronymikon Karlsdotter. 


Ur Årsberättelse till Kongl. Sundhets-Kollegium från Örebro provincialläkare-Distrikt år 1860.

Väderleken och årsväxtens förhållande i allmänhet, så vitt detsamma varit af beskaffenhet att utöva märkbart inflytande på hälsotillståndet och sjukdomslynnet: Efter det väderleken sedan jul och under början af året varit mild, med ymnig nederbörd, inträdde i medlet af Januari någon köld, hvilken - med undantag af några dagar i Februari - fortfor och ökades, så att termometern den 22 i sistnämnda månad visade: -29 grader C. Vinden, som dittills varit Nordlig och Nordostlig. Övergick sedan hastigt till Sydväst varvid temperaturen steg och var vid slutet av månaden = 0 grader à -2 grader. Väderleken var därefter omväxlande och eftersom nederbörd fortfor att vara rådande, dock gynnsam för årsväxten, så att då i början av Juli hög värme med uppehållsväder inträdde, höbärgningen blev god. I slutet af månaden började dock åter ett ihållande regn, hvilket fortfor nästan hela Augusti till stort men för sädesskörden och sedermera även till hinder för höstsåningen. Skörden ansågs "medelmåttig" till korntal, men af mindre god beskaffenhet". I rågen visade sig en stor mängd mjöldrygor.

Ur MEDICINHISTORISKA DATABASEN