Tångeråsa socken

Tångeråsa socken i Edsbergs härad, Örebro län och landskapet heter Närke. Tångeråsa ligger mellan Skagershult i väster, Viby i sydost, Edsberg i nordost och Kvistbro i nordväst. Arealen är cirka 53 kvadratkilometer.

1903 var 704 personer (347 män och 357 kvinnor) skrivna i Tångeråsa vilket kan jämföras med 2019 då det är knappa 100 personer bosatta i socknen.
Vid kyrkan, som låg centralt i socknen och är en av Sveriges bäst bevarade timmerkyrkor och en av världens äldsta träkyrkor, fanns även skolan där mormor Ellen och alla hennes syskon var inskrivna. 


Tångeråsa kyrka

Tångeråsa Kyrka, filmer från nätet om kyrkan:

Tångeråsa kyrka del 1 

Tångeråsa kyrka del 2

Tångeråsa kyrka del 3


Jordbruk, boskapsskötsel, smedjor, tegelbruk

Framförallt livnärde man sig på jordbruk och boskapsskötsel i början av förra århundradet. Man odlade jorden enligt växelbruksprincipen med rullande schema över 7 år. Man odlade potatis, rotfrukter, lin, havre, råg, korn, ärtor, bönor m.m. I länet fanns även smedjor t.ex. Hasselfors- och Skyllbergs bruk, tegelbruket och den stora herrgården Trystorp där man gjorde dagsverken. För ett dagsverke kunde man tjäna 2 kronor och 14 öre om man var man och 1 krona och 23 öre för en kvinna under sommaren. Motsvarade siffor är 1 krona och 35 ören samt 81 öre under vintern. En väsentlig skillnad både vad gäller årstid och kön. Enligt Urban Larsson i Tångeråsa bygdeförening (personlig kommunikation 2019-12-11) hade Trystorp eget poststuga och det fanns även ett mejeri. 


Falkenbergarna på Trystorp


Förutom kyrkan så var det släkten Falkenberg på Trystorps som stod för ordning på socknen genom att de hade möjlighet till dagsverken och därmed möjlighet för sockenborna att tjäna pengar. På 1700-talet lät "Falkenbergarna" uppföra ett gravhus på kyrkogården som står där än idag. 1903 var det Albert Lindström som ägde godset men han sålde det till grosshandlare Gustav Andersson från Örebro under året.

"Trystorp var prästgård på 1500-talet. Gården förlänades på 1600-talet åt den adliga släkten Falkenberg vilket ledde till att hela Tångeråsa socken lades under gårdens ägor! Under 1800-talet började gårdens nya ägare odla upp nya åkermarker och ägna sig åt hästavel men man ägde även sågar, kvarnar samt tegelbruk. Först i början av 1900-talet sålde man av mark till de första självägande bönderna i Tångeråsa." ur Kulturmiljörpgram för Lekebergs kommun 2016-06-20