Viby socken

Viby socken har ursprung från medeltiden. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Viby församling och för de borgerliga frågorna till Viby landskommun. Landskommunen inkorporerade 1952 med Tångeråsa landskommun. Socknen har tillhört fögderier, tingslag och domsagor enligt vad som beskrivs i artikeln Grimstens härad. De indelta soldaterna tillhörde Närkes regemente, Askersunds kompani. Kyrkan var en viktig del i det gamla socknarna och Viby/Tångeråsa hade förmånen att under en längre period, 40 år, ha Fredrik Wallin som kyrkoherde.

Kyrkoherde Fredrik Wallin 1865

Kyrkoherde vid den här tiden var Fredrik Wallin i Viby socken (både Viby och Tångeråsa ingick i hans pastorat). Han gick på sitt värv 1865 och avslutade 40 år senare, 1905, när han gick bort av ålderdom. Wallin var utbildad lärare innan han kom till prästämbetet. Wallin var född 1824 och hade undervisat i Strängnäs och Karlstad samt varit rektor i den sistnämnda. Wallin var känd för sin ordning in i minsta lilla detalj och vände ett kaos där donerade medel hade använts till allt möjligt. "Doktor Wallin höll alla socknens tömmar i sin hand och ledde utvecklingen långsamt och säkert framåt." Sockenborna mindes honom som en fast, betänksam, principfast man som var en stark ledare i församlingen. Samtidigt var Ivar Jäderlund komminister och han var tydligen släktforskningsintresserad och hade skrivit om Vibysläkter i boken "Till Nerikes-stacken. Några strån från Viby".

Kyrkoherde Victor Wiberg 1905

Ellen läste för prästen i Viby kyrka ungefär 1911/1912 och jag antar att det var Victor Wiberg som höll i undervisningen då han gick på efter Fredrik Wallin redan 1905.